Βήμα προς βήμα: Πως να κατασκευάσετε μια ιστοσελίδα από την αρχή

Βήμα προς βήμα: Πως να κατασκευάσετε μια ιστοσελίδα από την αρχή

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας από την αρχή είναι ένα σχετικά εύκολο εγχείρημα, ακόμα και για αρχάριους. Αρκεί να έχετε μια βασική κατανόηση των διαδικασιών και των εργαλείων που απαιτούνται.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ένα βήμα-προς-βήμα οδηγό για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας από την αρχή.

Βήμα 1: Σχεδιασμός

Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του σκοπού της ιστοσελίδας, του κοινού-στόχου της και του περιεχομένου που θα περιλαμβάνει.

Θα πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

 • Τι θέλετε να επιτύχετε με την ιστοσελίδα σας;
 • Ποιοι είναι οι στόχοι του κοινού-στόχου σας;
 • Τι είδους περιεχόμενο θα είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον για το κοινό-στόχο σας;

Μόλις έχετε μια καλή κατανόηση του σκοπού και του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα προσχέδιο.

Βήμα 2: Επιλογή πλατφόρμας CMS

Η πλατφόρμα CMS (Content Management System) είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία και τη διαχείριση της ιστοσελίδας σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες CMS διαθέσιμες, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες CMS περιλαμβάνουν:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal
 • Wix
 • Squarespace

Η επιλογή της σωστής πλατφόρμας CMS εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Εάν είστε αρχάριος, το WordPress είναι μια καλή επιλογή, καθώς είναι εύκολο στη χρήση και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από θέματα και πρόσθετα.

Βήμα 3: Εγγραφή σε υπηρεσία φιλοξενίας

Η υπηρεσία φιλοξενίας είναι η εταιρεία που θα φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρείες φιλοξενίας διαθέσιμες, καθεμία με διαφορετικές τιμές και δυνατότητες.

Όταν επιλέγετε μια εταιρεία φιλοξενίας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Τιμές
 • Δυνατότητες
 • Εξυπηρέτηση πελατών
 • Αξιοπιστία

Βήμα 4: Εγκατάσταση της πλατφόρμας CMS

Μόλις εγγραφείτε σε μια υπηρεσία φιλοξενίας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε την πλατφόρμα CMS της επιλογής σας. Οι περισσότερες πλατφόρμες CMS διαθέτουν οδηγίες εγκατάστασης που είναι εύκολο να ακολουθηθούν.

Βήμα 5: Δημιουργία του περιεχομένου

Τώρα που έχετε εγκαταστήσει την πλατφόρμα CMS, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Αυτό περιλαμβάνει τη συγγραφή άρθρων, τη δημιουργία φωτογραφιών και βίντεο και τη σχεδίαση των σελίδων σας.

Όταν δημιουργείτε περιεχόμενο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 • Ποιότητα
 • Σκοπό
 • Κοινό-στόχο

Βήμα 6: Διαμόρφωση της ιστοσελίδας σας

Η διαμόρφωση της ιστοσελίδας σας περιλαμβάνει την επιλογή ενός θέματος, τη ρύθμιση των ρυθμίσεων και την προσθήκη επιπλέον πρόσθετων.

Τα θέματα είναι έτοιμα σχέδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της εμφάνισης της ιστοσελίδας σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θέματα διαθέσιμα, καθένα με διαφορετική εμφάνιση και λειτουργικότητα.

Οι ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σας καθορίζουν πώς θα λειτουργεί. Μπορείτε να ρυθμίσετε πράγματα όπως το μενού, τις σελίδες, τα σχόλια και τις ειδοποιήσεις.

Τα πρόσθετα είναι επιπλέον λειτουργίες που μπορούν να προστεθούν στην ιστοσελίδα σας. Υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα για σχεδόν κάθε σκοπό, από την ασφάλεια μέχρι την αναζήτηση.

Βήμα 7: Προώθηση της ιστοσελίδας σας

Μόλις ολοκληρώσετε τη δημιουργία της ιστοσελίδας σας, είναι σημαντικό να την προωθήσετε ώστε να την βρουν οι επισκέπτες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές προώθησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διαφήμιση.

Συμπέρασμα

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας από την αρχή μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη διαδικασία, αλλά με λίγη προσπάθεια και έρευνα είναι εφικτή ακόμα και για αρχάριους.